pondělí 2. června 2008

Všechny cesty vedou do řiti

Tak jsem začal uvažovat nad cestou do a ze Srbska. Na Durmitor už to pak pořešíme pomocí místních spojů, z Durmitoru na Guču a do Bělehradu totéž, ale aspoň o přesunu do Bělehradu bysme se mohli dohodnout trošku předem.

Máme tu několik variant:

1. Stopem - v naší předpokládané sestavě nepřichází v úvahu, že se dvojicím kluků moc nestaví máme ověřeno. Může to být varianta pro část cesty zpátky, ale chce to čas a trpělivost a obzvlášť tpělivosti se mi čas od času nedostává.

2. Autobus - Eurolines jedou do Bělehradu dvakrát týdně. V našem případě je jediným rozumným termínem odjezd ve čtvrtek 24. 7. ve 13:00 z Prahy, ale pro pracující to asi nebude úplně nejlepší. Na cestu zpátky vychází jedině 10. 8. v 8:00 z Bělehradu, příjezd do Prahy druhý den v 1:30 v noci. Na netu mi to hlásí vyprodaný autobus, podle mých zkušeností jsou to ale kecy a nějak bysme se tam nalifrovali. Každopádně jistotka by to nebyla a navíc jsou ty autobusy dost svázané termíny, jezdí jich málo.

3. Vlak - tahle varianta by se mi celkem líbila, bylo by to kapánek dobrodružnější:-) Vlaky jsou dost drahé pokud lístky kupujete jako mezinárodní, takže by se to asi řešilo dokupováním ve vlaku vždycky po hranice a za hranicema pak na další vnitrostátní úsek. Domluvit to s maďarským průvodčím je podle mne pro začátek krásná výzva:-) Nebyli bysme vázáni nějakými pevnými termíny, měli bysme tu cestu celkem pohodlnou. Přemýšlejte o tom.

Pro představu k těm místním spojům:
Z Bělehradu potom jede každý den minimálně jeden autobus do Žabljaku, hlavního střediska pod Durmitorem, takže tam bude jenom podle situace potřeba chvíli počkat. Z Durmitoru (cirka 2. 8.) pak pojedem na pobřeží místníma linkama, stejně se bude pohybovat u moře. Nejlepší by asi bylo zůstat na jednu noc v Budvě, což je takové zmršené velké středisko se spoustou drahých bárů a diskáren a na dvě noci v Kotoru, který je spíš městečko s historickou pevností než nějaké přímořské letovisko. Tam se nám bude hezky odpočívat.

Z Kotoru bude asi nejlepší po ránu přejet do Podgorice (můžeme zvážit i zastávku v Cetinje) a tam podle situace sednout na vlak nebo bus. Vlak jede z Podgorice v 11:00 každý den, ve 4 odpoledne má být v Užici, kousek od Čačku, takže bysme večer mohli spát už v Guči (podle situace 5. nebo 6. 8.). V pátek 8. 8. by se pak nastoupilo na cestu zpátky, asi busem do Bělehradu. Dál už je to v rukách božích:-)

Tak pište návrhy na změnu, vyjádření k časovému rozvržení, protesty, stížnosti... Tento plán je jenom takový první náčrt a všechno se bude řídit podle momentální situace, každopádně si pamatujte, že na místě bude platit jenom jedno pravidlo:
Chock má vždycky pravdu:-)

Jo, a hlaste se, kdo chcete jet. Ať už vím, s kým mám počítat.