pondělí 2. června 2008

Všechny cesty vedou do řiti

Tak jsem začal uvažovat nad cestou do a ze Srbska. Na Durmitor už to pak pořešíme pomocí místních spojů, z Durmitoru na Guču a do Bělehradu totéž, ale aspoň o přesunu do Bělehradu bysme se mohli dohodnout trošku předem.

Máme tu několik variant:

1. Stopem - v naší předpokládané sestavě nepřichází v úvahu, že se dvojicím kluků moc nestaví máme ověřeno. Může to být varianta pro část cesty zpátky, ale chce to čas a trpělivost a obzvlášť tpělivosti se mi čas od času nedostává.

2. Autobus - Eurolines jedou do Bělehradu dvakrát týdně. V našem případě je jediným rozumným termínem odjezd ve čtvrtek 24. 7. ve 13:00 z Prahy, ale pro pracující to asi nebude úplně nejlepší. Na cestu zpátky vychází jedině 10. 8. v 8:00 z Bělehradu, příjezd do Prahy druhý den v 1:30 v noci. Na netu mi to hlásí vyprodaný autobus, podle mých zkušeností jsou to ale kecy a nějak bysme se tam nalifrovali. Každopádně jistotka by to nebyla a navíc jsou ty autobusy dost svázané termíny, jezdí jich málo.

3. Vlak - tahle varianta by se mi celkem líbila, bylo by to kapánek dobrodružnější:-) Vlaky jsou dost drahé pokud lístky kupujete jako mezinárodní, takže by se to asi řešilo dokupováním ve vlaku vždycky po hranice a za hranicema pak na další vnitrostátní úsek. Domluvit to s maďarským průvodčím je podle mne pro začátek krásná výzva:-) Nebyli bysme vázáni nějakými pevnými termíny, měli bysme tu cestu celkem pohodlnou. Přemýšlejte o tom.

Pro představu k těm místním spojům:
Z Bělehradu potom jede každý den minimálně jeden autobus do Žabljaku, hlavního střediska pod Durmitorem, takže tam bude jenom podle situace potřeba chvíli počkat. Z Durmitoru (cirka 2. 8.) pak pojedem na pobřeží místníma linkama, stejně se bude pohybovat u moře. Nejlepší by asi bylo zůstat na jednu noc v Budvě, což je takové zmršené velké středisko se spoustou drahých bárů a diskáren a na dvě noci v Kotoru, který je spíš městečko s historickou pevností než nějaké přímořské letovisko. Tam se nám bude hezky odpočívat.

Z Kotoru bude asi nejlepší po ránu přejet do Podgorice (můžeme zvážit i zastávku v Cetinje) a tam podle situace sednout na vlak nebo bus. Vlak jede z Podgorice v 11:00 každý den, ve 4 odpoledne má být v Užici, kousek od Čačku, takže bysme večer mohli spát už v Guči (podle situace 5. nebo 6. 8.). V pátek 8. 8. by se pak nastoupilo na cestu zpátky, asi busem do Bělehradu. Dál už je to v rukách božích:-)

Tak pište návrhy na změnu, vyjádření k časovému rozvržení, protesty, stížnosti... Tento plán je jenom takový první náčrt a všechno se bude řídit podle momentální situace, každopádně si pamatujte, že na místě bude platit jenom jedno pravidlo:
Chock má vždycky pravdu:-)

Jo, a hlaste se, kdo chcete jet. Ať už vím, s kým mám počítat.

17 komentářů:

maruška řekl(a)...

tak jedu nejspíš s váma Čoku, ti to sem píšu, at maš radost,že je tu už nějakej příspěvek

Lavi řekl(a)...

Hola, já hlásím, že se nehlásím. Jak už jsem říkal, nestíhám časově. Tak ať vás je co nejvíc a jinak přeju černohorské expedici hodně zdaru.

maruška řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
maruška řekl(a)...

Tak super zpráva, do Černý Hory máme dalšího člena expedice - Evču !:)a možná ještě její kamarádku. V červenci si dáme domlouvací-seznamovací sraz v Praze předběžne jsem se všema zučastnenýma smluvila 17. červenec (kluci to maj před Mighty Sounds). Evča taky preferuje dopravu tam vlakem, já taky,...vemem karty, nějaký to pití:) a cesta vlakem krasně uběhne:)

Anonymní řekl(a)...

Ahoj... Čoku... dával jsem ti vědět, že mám v práci dovolenou od 25. června pátek až 12. srpna úterý, tak co do toho taháš nějakej odjezd ve čtvrtek??? Jinak busy jsou na hovno obecně, a proto preferuju vlaky. To domluvíme, necháme si od jánoše napsat nějaký fráze v maďarštině... Lukáš

Chock řekl(a)...

Ten ctvrtek sem tam tahal jenom proto, abych ukazal jak blbe ty busy jezdi... jinak je hezky ze se tady vyviji vseobecny souhlas s cestou vlakem. Myslim, ze je to jednoznacne nejlepsi volba.

maruška řekl(a)...

ja taky mnohem rači vlakem, jenže pokud by to byl zas jedinej důvod, proč by s náma nejel Šenk (vlak bude třeba i 2x dražši než bus), tak to rači pojedu busem a s Šenkem:)

Schenk řekl(a)...

Dekuju Marusko :) .. nejde mi ani tak o vlak, ale spis o cenu. Predloni jsme jeli busem za 1800, pokud by to vlakem melo stat 3 litry (coz je teda asi nejaky hodne hruby odhad), je to pro me dost velky argument pro bus. Chock ale porad brble, ze to vyjde vlakem lip :)

Anonymní řekl(a)...

Hoj tak já se k vám mile rád připojím. Termín mi vyhovuje. Už se těším na pořádné dobrodružství Vinca

Eva řekl(a)...

Ahoj, tak sem se konecne taky prihlasila. Muzete se mnou pocitat, kamaradka selhala, takze zenska cast bude asi v mensine. Co se dopravy tyce, budu bezproblemova, protoze mam prazdniny, takze me casove nejake odjezdy-prijezdy nestresuji. Unprednostnila bych levnejsi variantu, ale zase je pravda, ze vlak je sympatictejsi, takze sem pro vlak. Vsechny podrobnosti domluvime v Pze toho 17.7,ale timto svoji ucast verejne potvrzuju :-)

maruška řekl(a)...

Tak super,tak sme jistý už 5 nás:) ted ješte jde o to, jestli pojede Lukan a tudíž i Šenk...tak kluci, potvrdte to, at vim pro kolik lidí budem zjištovat cenu jizdenky.
Jde totiž o tu dopravu: ja v tejdnu pudu zjistit na hlavák, kolik by nas stala hromadná vlaková jízdenka a pokud to bude třeba o dvetřetiny dražší než bus (kterej stoji zpatečni do Belehradu neco pod 2000kč (pokud už neni všechen vyprodanej), tak bych silne uvažovala o tom buse...Jelikož sice Chock řika, že bude smlouvat v každy zemi o nejakou vyhodnou uplatkovou jizdenku..no ale na to se me asi nechce spolehat, pokud Chock nedá extra zaruky:) nebo nas všechny desne nepřesvědčí, že to smlouvání s madarským pruvodčim zvládne:)

Schenk řekl(a)...

Muzeme se mnou kazdopadne pocitat :)(jedu i pokud nepojede lukan). Cestu zpet planuju zatim s Vincou, odtrhnem se od Vas pravdepodobne v Podgorici pred Gucou. Takze vychozi pocet lidi pro zjistovani cen na cestu smer Srbsko je ted 6.

maruška řekl(a)...

tak sme včera s Lukašem na hlavaku pozjištovali:
cena zpatečniho listku do Bělehradu vlakem je v nás 6 lidech 1898kč na osobu (vratit se mužeme jakejkoli den se rozhodnem, datum odjezdu zpet neni peně daný)-je to tak brany když Chock s Lukašem cestou zpatky vystoupěj v Budapešti na ten druhej fesťák...takže myslim že určo vítězí vlak, jelikož je to jen o par stovek dražší než bus.
Jinak pojedem vlakem: z Praha-Holešovice 15:33, v Budapešti jsme 22:32, přestup a odjezd 23:32 směr Bělehrad, kde jsme dalši den rano 6:39.
Ta hromadna jizdenka se musi koupit min 3 dny před odjezdem,takže stači když detaily (kdo pojede na jakej festák, kam všude pojedem..) domluvime na tom srazu 17. u mě.

Schenk řekl(a)...

Tak ta cena vypada velmi rozumne, ja se priklanim nakonec teda k vlaku. Smlouvani si Chocku setri do kempu :)

Chock řekl(a)...

Ok,
akorat to teda bude chtit doresit ty individualni plany na navrat. Prihlaste se pokud mozno uz ted ti kdo chcete jet na Gucu, ja si myslim ze by bylo nejlepsi, kdybysme aspon tam jeli vsichni a ja a Lukas treba uz sami na rokenrolovy festak do Madarska. Ale podle toho co jsem slysel to tak jednoduche nebude.

Mate prostor vyjadrit se. Vsechno samozrejme finalne doresime u Marusky.

Schenk řekl(a)...

Koupe listku nas ted uplne netizi, takze bych odjezdy doresil az u Marusky. Ja se Guci zas tak uplne nebranim, jsou to jen 2 dny navic a dost by to zjednodusilo situaci asi...uvidime, domluvime se na te akci!

maruška řekl(a)...

Takže předčernohorská plánovacoseznamovací akce (plus hosté typu Lukan, plus náhodní hosté typu Chury atp:) je tenhle čtvrtek (17.)
Doprava:vlakem 17:04 ze Smíchovskýho nádraží (další jede 17:34 pak furt po půl hodinách, !z Hlaváku to nejede!)do stanice Černošice-Mokropsy (do ní to dojede za 16min.)ze stanice je to ke me domu 4 minuty chůze (bez bloudění),k tomuhle vlaku dojdu naproti, jinak k ostatnim možná taky:)když mě napišete nebo zavolate (777 029 237)-jinak bydlim Střední 377, takže na mapy.cz vam to vyplivne šipičku:)
Sebou: co vypijete a sníte-budem dělat ohýnek,takže něco na opečení, spacák (jestli bude hezky, mužem spát na zahradě, jinak v obejváku na zemi),!!!peníze na hromadnou vlakovou jízdenku cca 2000kč, !!! ISIC na koupení jizdenky, plány co chcete navštívit v Černý Hoře, jakých všech festivalů se ne/chcete zúčastnit, jak zařídit pěkný počasí v Durmitoru, proč nejede Lukan... atd:)